HET FILMATELIER VAN START

De filmworkshops van het Filmatelier voor buurtbewoners van 60 jaar en ouder gaat komend jaar van start in Buurtsalon Jeltje. In 10 workshops leer je camera hanteren, alles over geluid & licht, hoe je een verhaal maakt, en interviewtechniek. Ook leer je in 4 extra lessen beelden verwerken in een montage. Ervaring is niet noodzakelijk en na de workshops kun je je in het atelier blijvend laten inspireren, óf als reporter aan de slag bij BuurtTVwest.

Voor wie

Deze filmworkshop is voor iedereen vanaf 60 jaar die nieuwe skills wil leren en het leuk vindt om andere gelijkgestemden te ontmoeten. Je hoeft niet technisch te zijn, stapsgewijs leer je alles over het filmvak en óók vooral hoe je zelf aan de slag kunt, ook op je mobiel of eigen camera. Verhalen filmen en monteren is voor alle leeftijden.Wat

In 10 bijeenkomsten leer je alle kanten van het filmvak. Je krijgt theorie, maar gaat vooral veel zelf aan de slag. Je werkt met camera’s van FilmBlik. Maar je mag je eigen mobiel of camera ook meenemen. We werken in kleine groepjes, dus je staat er nooit echt alleen voor. Wekelijks werk je aan opdrachten en kan je thuis verder oefenen. Natuurlijk gaan we ook de buurt in en portretteren we onze buurtbewoners.

Aan het eind van de workshops ben je in staat om de camera te pakken, je eigen filmopname te maken, heb je kennis van interviewtechniek en het vertellen van een verhaal, en kan je een basis-montage maken. Daarna kan je je verder specialiseren bij BuurtTVWest, of blijvend samenwerken met je cursusgroep in het Atelier. Aan het eind van de reeks workshops besteden we een extra feestelijke middag aan het vertonen van de films.

Waar

De workshops vinden plaats in Buurtsalon Jeltje. Het is een prachtige locatie in Oud-West, waar het filmatelier het komend jaar plaatsvindt. Het is ruim van opzet, sfeervol ingericht, goede ventilatie. OV op loopafstand.

Wanneer

De eerste bijeenkomst gaat in mrt 2022 van start. Ochtend of middag, inloop vanaf 09.45 uur. Koffie en thee staan klaar. Er zullen in totaal 10 film-bijeenkomsten zijn. En 4 extra montage-lessen. Tweemaandelijks organiseert FilmBlik een blijvende inspiratie-middag voor alle cursisten.Positieve verbinding

Het FILM ATELIER is een initiatief van Filmblik en wordt begeleid door filmmaker Marriët Haverkamp.

“Ik werk als filmmaker al heel lang met verschillende mensen. Jong, oud, kwetsbaar, vitaal en alles daar tussenin. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren en iedereen kan zijn of haar creativiteit ontwikkelen ongeacht leeftijd, situatie, beperking. Ik denk dat iedereen kan leren filmen en door het gewoon te doen wordt je actief en maak je een positieve verbinding met de wereld om je heen.

Afgelopen zomer leerde ik Wies (cursist 68 jaar) in 6 korte bijeenkomsten de camera hanteren en eigen films maken en monteren. Ze zei na afloop:

“ Ik kijk nu op een andere manier, ik zie meer dingen, waar ik anders aan voorbij zou lopen. Door dicht op je onderwerp te komen, zie je nog meer. Dus je gaat ook beter kijken. Ik kan nu verschillende shots maken en denken in montage. Het heeft me een nieuwe hobby gebracht. Als ik nu achter de computer ga zitten, spelen met beeld en geluid, dan ben ik zo de tijd kwijt. Het is superleuk, had het veel eerder willen leren.”


Buurtsalon Jeltje / Eerste Helmerstraat 106-N / Amsterdam
Wekelijks van febr/mrt tot juni 2022
Tijd: 10.00 uur – 13.00 uur 0f 14.00 uur – 17.00 uur


Voor meer informatie ga je naar www.filmblik-media.nl/filmatelier.
Aanmelden en contact via info@filmblik-media.nl of (06) 47 31 69 02.