HET FILMATELIER 60+

Het Filmatelier is een plek voor iedereen van 60 jaar en ouder die andere mensen wil ontmoeten om samen te leren filmen en verhalen vertellen. Een keer per week komen we bij elkaar in Buurtsalon Jeltje in Amsterdam-West. Ervaring is absoluut niet vereist!

In het Filmatelier leer je niet alleen de technische kant van filmen, maar ook hoe je een verhaal maakt en beelden verwerkt in een simpele montage. Je maakt je eigen persoonlijke film. Dat kan van alles zijn; een portret over je vader of je kleinkind, een reportage over een kunstwerk in de buurt of een korte docu over je passie. We gaan ook de wijk in voor een portret van een buurtbewoner.

In de eerste 10 lessen leer je een script schrijven, de camera hanteren, een opname maken, werken met geluid, een studiosetting maken, vertellen voor de camera, interviewen en belichting. De laatste 4 lessen leer je de basis principes van montage, zodat je zelf jouw film in elkaar kunt zetten.

Samenwerken

Filmmaken is samenwerken. In kleine teams werk je aan opdrachten en help je elkaar met de opnames. Zo leer je nieuwe mensen kennen en doe je heel veel nuttige skills op. Buiten de les werk je verder aan je verhaal. Samen of zelfstandig. Elke les bekijken we elkaars opnames en krijg je nieuwe tips en tops. Natuurlijk werken we toe naar een officiële voorstelling, waarbij we de films vertonen met een hapje en drankje.

Na de lessen kun je in het Filmatelier elkaar blijven inspireren en motiveren om nog meer moois te maken. Maar je kan ook als filmer reportages gaan maken bij BuurtTV Het Gewilde Westen.

Indeling workshops

• Filmen en het hanteren van de camera
• De studio-opstelling
• Licht en het belang van goed geluid
• Interview technieken
• Het maken van een script
• De eerste opname
• De basis van montage
• Vervolg montage
• Extra / Reflectie & Filmvertoning


Buurtsalon Jeltje / Eerste Helmerstraat 106-N / Amsterdam
Wekelijks, van  10.00 uur – 13.00 uur of 14.00 uur – 17.00 uur. Het Filmatelier start vanaf maart 2022. Met subsidie van West begroot. Eigen bijdrage wordt nog bepaald.

Heb je een eigen camera? Breng deze mee! Heb je geen camera, dan werk je met een compacte camera van FilmBlik. Het Filmatelier is geschikt voor 6 tot max. 8 personen. De ruimte is goed geventileerd en is prima bereikbaar met OV.